mandag den 22. juni 2020

Boganmeldelse af "Hvis det hjalp at råbe"

Boganmeldelse

Anmeldelse af bogen "Hvis det hjalp at råbe", skrevet af Benny Frits Andersen.
Først og fremmest er digtene vedkommende, og lette at læse. Jeg får lyst til, at læse mere.

Benny kommer ind på modsætninger, det nære og det afslørende. Som vi alle møder i vores liv, hvis vi er åbne.
Når vi åbner sindet og tager lyset ind, så vokser vi, ligesom træerne, blomsten og busken og ser vores pragt med de styrker og sårbarheder det medfører.. Benny trækker det ind på en platform, så det bliver nærværende og få sat ord på naturens stemme og fabulerer om, menneskets forhold og kontakt til sig selv og det “naturlige”, der kan have sine udfordringer i en verden, hvor vi ofte forstyrres... Benny evner fordybelsen i digtene og holde fokus.

Benny´s digte lander fint mellem, de paradokser vi mennesker oplever i en tid, med spaltning og usammenhæng og så til, at få skabt mening i livet på en mere enkelt måde.
Naturen er “ren” og uskyldig, og står “bare” der i sin ensomhed. Imens vi som mennesker flytter os, har følelser, længsler, forestillinger, der kan på den ene side forstyrre os, mens samtidig
give os oplevelser, tanker og følelser der kan skubbe os videre i vores væren, nysgerrighed og udvikling. Benny runder også fint de paradokser i sine digte.

I et digt, kommer Benny ind på kontakten med far. De var sammen i det fælles tredje med søm, skruer og hammer og som rummer noget fundamentalt : det vi taler om sammen er det vi ser her og nu.
Benny ser en ensomhed i sin far, noget uudtalt, en følelse i faderen, der kunne deles i den kontakt de havde. Den rammer så godt ind i en svunden tid og en længsel og en indre vækkelse efter tæt far /dreng kontakt.
Den indre kontakt evner Benny i sine digte og får dem til, at blomstre og folde sig ud.

Hvis det hjalp, at råbe !! Det er ikke det Benny F. Andersen mest gør i sine digte – snarere tvært imod. Benny kommer ind på det smukke, det skønne, det der pryder, fokus og det vi skal opdage i naturen og det naturlige.
Han gør digtene til, forståelse af naturen og sig selv. Han kommer hen i forskellige hjørner og kroge, af sindet : dybe dale med brændinger, tårer og sorg, glæden, kærligheden, parforhold, afstand og nærhed.. Det som gør mennesket mere hel. Benny kommer kort ind på samfundslivet, det er blot ikke det der vægtes mest.
Et ord der går igen hos mig er, at turde: sætte ord på sig selv, og den verden Benny oplever, på hans præmisser, med hans ord, hans oplevelser af en fantastisk verden, som han skriver om, vi lever i og med. Jeg hører ham sige:
Gå ud, åbn din sjæl og tag ind, nyd det, hvis du vil, så skriv digte: Du vil opdage nye sider hos dig selv.

Det gør digtene gode og forståelige, uden, at blive sukkersøde og kliche agtige. Digtene overrrasker, med at drage ord og emner ind, der kan lyde absurde, som dog giver dem indhold og understreger et mod på, at ligge ord ind over, der igen sætter nye billeder.

Digtene: Hvis det hjalp at råbe, vil jeg glæde mig til, at læse igen og igen, for bag ved, ligger der mange fortolkninger og budskaber, som jeg ikke kan få med i denne anmeldelse.

Jeg vil anbefale bogen til de der både lige er startet på at læse digte og de, der er mere erfarende.

Min bedste anbefaling.

Johnbirk Karlsen

Bogen koster 149,95 kr. og kan købes her.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Ugens anbefaling - uge 16

  UGE 16 I denne uge anbefaler vi bogen "Manden, der aldrig blev født", der er skrevet af Klaus Nørgaard Jørgensen.  Bogen handler...

Populære indlæg