mandag den 24. juni 2024

Ugens anbefaling - uge 26

  

UGE 26

I denne uge anbefaler vi bogen 'Skizofreniens gidsel', der er skrevet af Isabella Fussing Hansen.


Bogen er en fortælling om livet med et barn, der har en skizofreni-diagnose.

Den er utrolig velskrevet og kan stærkt anbefales! 



Om bogen:

Skizofreniens gidsel er en autentisk fortælling om hverdagslivet i familien med et barn med en paranoid skizofreni-diagnose. Bogen er skrevet af en mor med bidrag fra hendes teenagedatter med en paranoid skizofreni. På usentimental og ærlig vis beskrives det, hvordan man som familie kan gå sammen om psykosen, og hvordan man kan planlægge med psykosen. Med en faglig og hjertevarm tilgang indføres læseren i skizofreniens mange indtryk og udtryk. Med selvindsigt og åbenhed beskriver datteren, hvordan virkeligheden kan opløses, om hallucinationer, stemmer og tanker, der ikke er hendes egne. Det er en indvielse i forældrerollens ansvar, etiske dilemmaer, udfordringer. Den er om kunsten at bevare parforholdet og forankringen i sig selv. Det er fortællingen om mødet med velmene fjolser i vores sundheds- og velfærdssystem, og hvordan man som forældre pålægges en behandlerrolle. Det er historien om en helt almindelig teenagerfamilie og skizofrenien.

 

Uddrag af bogen:
Jeg forestillede mig lyden og fornemmelsen af hans krop, når den stødte mod min kofanger for hernæst at bøje ind over min kølerhjelm. Jeg forestillede mig, hvordan hans ansigt ville fortrække sig, når erkendelsen ramte ham. Jeg havde egentlig ikke en lyst til at skade ham, men så ville jeg da have en ting mindre at skulle forholde mig til.
(…) 
I denne tilstand kan et toiletbesøg give mig anledning til stress. Tænk nu, hvis min datter går til grunde, mens jeg sidder her. Jeg bliver en medlidende forældre. Jeg tager mig selv i mentalt at materialisere min datters hallucinationer. Jeg deler min datters frygt for ”Manden”. Jeg frygter, ”Manden” kommer efter mig. I samme moment overvældes jeg af omsorgstræthed.

mandag den 10. juni 2024

Ugens anbefaling - uge 24

 

UGE 24

I denne uge anbefaler vi bogen 'Mecklenburg-Vorpommern - en kulturhistorisk rejse langs den tyske østersøkyst', som er skrevet af Jørn Ørnstrup.


Bogen er en fortælling om en togrejse gennem Mecklenburg-Vorpommern, hvor der berettes om stedet og dets aktiviteter.


Den er utrolig velskrevet og kan stærkt anbefales! 



Om bogen
På sin togrejse gennem Mecklenburg-Vorpommern inviterer Jørn Ørnstrup læseren med til steder, som han kender godt. På sin lystvandring gennem byerne fortæller han om kulturlivet og besøger caféer og restauranter. Ligesom han fortæller om de forfattere og kunstnere, som har præget stederne, og om de politiske begivenheder, som har fundet sted der.
 

Uddrag: 
Noget af det første, man lægger mærke til, når man slentrer hen ad Strandpromenaden i Heringsdorf, er stedets mange flotte gamle villaer. I dag er mange af dem omdannet til pensionater og hoteller.
Det fortælles, at den tyske kejser Wilhelm 2. kom her regelmæssigt fra slutningen af 1800-tallet og frem til slutningen af 1. Verdenskrigs udbrud i 1914. Kejseren blev så glad for øens tre små badebyer, at han ophøjede dem til Kaiserbäder, dvs. kejserlige badebyer.
Indtil da havde de tre små byer blot været fiskerlejer. Heringsdorf betyder jo ”fiskerlandsby”. Men i begyndelsen af 1900-tallet tog udviklingen fart. Usedom begyndte at tiltrække den tyske adel og meget velhavende berlinere. Die Badewanne von Berlin kaldte man dengang stedet. Efterhånden som badekulturen greb om sig, ændrede stederne sig til elegante badebyer. Der blev opført store villaer. Kunstnere, forfattere og kulturpersonligheder slog sig ned på øen. Her kunne de finde ro og inspiration.

mandag den 3. juni 2024

Ugens anbefaling - uge 23

 

UGE 23

I denne uge anbefaler vi bogen 'De danske cykelhelte - 2024-udgaven', som er skrevet af Kenneth Møller Kristensen.

Bogen er en fortælling om dansk cykelsports udvikling, samt triumfer i sports historie.


Den er utrolig velskrevet og kan stærkt anbefales! 





Om bogen

Dansk cykelsport har gennemgået en helt utrolig udvikling de seneste 50 år. I starten af 1970’erne var der blot tre danske professionelle cykelryttere. Nu er Danmark en af verdens absolut bedste cykelnationer, og stort set alle cykelløb, der køres, har en dansker som potentiel vinder.  Der er sket meget undervejs. Mange store triumfer, både på banen og landevejen. Denne bog er fortællingen om de største danske cykelpræstationer fra 1968 og frem til nu. Fra Ole Ritters timerekord og Leif Mortensens medaljer, over den danske Tour de France-dominans i 1990’erne, Rolf Sørensens klassikertriumfer, Matti Breschels VM-medaljer og så alle de store banetriumfer, blandt andet Lasse Normans OL-guld i 2012 og til Mads Pedersen verdensmesterskab og Jonas Vingegaards første Tour de France-sejr. En næsten uvirkelig udvikling. Det lille rød-hvide land mod nord er en af verdens bedste cykelnationer. 

Bogen udkom oprindeligt i 2015, men er opdateret til 2024. Så du får det hele med i denne udgave.

Månedens forfatter - juni 2024

MÅNEDENS FORFATTER
JUNI 2024

TINA KREUTZER


Tina Kreutzer er månedens forfatter hos forlaget mellemgaard. Tina udgav i maj måned sin meget personlige og rørende beretning om, hvordan det er at miste et voksent barn. 

Om bogen: 

Da Tina snørede sine træningssko en tidlig novembermorgen, havde hun ingen ide om, at hendes trygge hverdag lige om lidt ville blive slået i stykker på et splitsekund. Klokken 6.29 modtog hun et opkald om, at hendes ældste datter på 23 år var død i en tragisk ulykke.

Fra at leve et helt almindeligt liv som mor til fire, fraskilt, gift igen, med et godt job, en aktiv fritid og skønne relationer, blev hverdagstrygheden knust og livet helt ualmindeligt. 
Min datter er død – om at komme igennem år 0 er en hudløst ærlig og rørende skæbnefortælling, som handler om det første år efter ulykken. 
Vi følger forfatterens proces, fortalt i korte tekster, måned for måned, lige fra det skæbnesvangre opkald til etårsdagen.




Forfatterens egne ord:

Det er meget ambivalent at blive forfatter på baggrund af en tragedie.
At jeg ydermere nu også er Månedens forfatter, gør det ikke mindre ambivalent.
På den ene side er jeg glad, og på den anden side er jeg samtidig ked af det, fordi ”prisen” for at skrive bogen har været høj.
Samtidig er titlen et godt billede på min livssituation, hvor jeg dagligt øver mig på at få glæde og sorg til at lære at sameksistere.
Jeg hedder Tina Kreutzer (f. 1970) og er bosiddende i Vejle med min mand. 
Jeg er mor til fire børn, og det vil jeg altid være.

Mine forudsætninger for at skrive bogen ”Min datter er død – om at komme igennem år 0” er at jeg i november 2022 mistede min 23-årige datter i en ulykke.
Bogen er en selvbiografi og beskriver det første år måned for måned, fra jeg modtog den besked, som ændrede mit liv, til og med et-årsdagen.
Det har krævet mod at samle mine personlige tekster, som har ligget forholdsvis neutrale og alene på min pc, og udgive dem offentligt i en bog, hvor de kan blive vurderet, kritiseret og misforstået.
Alligevel har jeg gjort det, fordi jeg ønsker at være ordgiver for andre, som lever med sorg.
Selvom bogen er skrevet på baggrund af at miste et barn, og sorgen ved det, håber jeg at andre med forskellige sorg-baggrunde kan læse sig ind i teksterne, genkende sig selv og dermed føle sig lidt mindre alene.
Det er det hele værd, hvis jeg kan hjælpe og give lindring til bare én.
Formen er letlæselige, korte tekster og det er helt bevidst. Jeg forsøger at beskrive en smerte, som der i virkeligheden mangler ord for, så følelserne ligger i højere grad udenom ordene og skal efterfølgende fylde læseren med eftertanke.

Jeg har fået mange reaktioner på bogen, fx
”Det er første gang siden jeg gik i skole, at det er lykkedes mig at læse en bog helt til ende”.
”Jeg slugte din bog, blev opslugt”.
”Jeg har læst din bog med en kæmpe klump i halsen, men har også haft smil på læben” .
Jeg håber at bogen er så lærerig og vedkommende, at den vil nå vidt omkring og åbne op for
dialoger blandt familiemedlemmer, venner og fagfolk, som har folk i sorg omkring sig.

Kærlig hilsen
Tina Kreutzer

Ugens anbefaling - uge 35

  UGE 35 I denne uge anbefaler vi kogebogen 'Vi ses til bålmad', som er skrevet af Stine Nürnberg. Dette er en kogebog, hvor du kan ...

Populære indlæg