torsdag den 8. november 2018

Anette Riis – 60 små tegn på...Anette Riis er igen på banen med sine to nye gruksamlinger 60 små tegn på, at den modne kvinde på 60 måske er gift med en moden mand og 60 små tegn på, at man måske er på vej væk fra arbejdsmarkedet - som begge udkom i september. Det er Anette Riis’ tredje og fjerde bog i hendes serie 60 små tegn på... , hvor hun tager forskellige relevante emner op til diskussion. Anette Riis har valgt at skrive de små bøger i grukform; dvs. man får som læser en fornemmelse af en sammentrækning af et grin og et suk (= et gruk) på én og samme tid. Det er således lige præcis dét, der sker i de 60 små sentenser i bøgerne.Anette Riis er født i 1956 og uddannet erhvervssproglig korrespondent i engelsk og tysk. Hun har en bacheloruddannelse i dansk og kommunikation, og har arbejdet som korrespondent, underviser, jobkonsulent og studievejleder. I det private interesserer Anette sig meget for pilgrimsvandringer i Spanien, Portugal og Japan samt for sprog og litteratur.
Anette Riis er ligeledes meget optaget af menneskelige relationer og livsstemninger og har en udpræget tendens til humor og ironi. Hun har en åben og umiddelbar tilgang til verdenen. Det gør ikke noget, at det både er lidt sjovt og pinligt på én og samme gang. Anette Riis mener, at vi nogle gange som mennesker har en tendens til at være lidt for seriøse, og midt i denne alvor mangler vi nogen, synes hun, der siger tingene direkte, som de er, uden at lægge fingre imellem. Der skal ikke pyntes på facaden, og vi skal tale om kvinden, manden og (arbejds)livet, som det nu engang forekommer. 60 små tegn på, at den modne kvinde på 60 måske er gift med en moden mand er 60 er små gruk om manden og hans kone i 60’erne, hvorimod 60 tegn på, at man måske er på vej væk fra arbejdsmarkedet omhandler gruk om den for nogle lidt svære tid ”mellem to stole”, når man forlader arbejdsmarkedet for at gå på efterløn osv.


Anette Riis udtaler: ”Dét at være i den sidste del af sit arbejdsliv har min særlige interesse. Jeg har mødt virkelig mange, der ligesom jeg fik en noget anden slutning på deres arbejdsliv, end vi havde tænkt os. Det kan gøre virkelig ondt i sjælen [...] Sådanne oplevelser skal frem, så den enkelte bliver klar over, at vi er mange med samme oplevelse i rygsækken.” 60 små tegn på, at man måske er på vej væk fra arbejdsmarkedet er illustreret med nogle figurer skabt af keramiker Karin Grünberger. Da Anette Riis så disse figurer, tænkte hun, at de beskrev lige præcis den fornemmelse, man kan have, når man er i den sidste del af sit arbejdsliv og skal tage det svære valg om, hvornår og hvordan man får afsluttet sit lange arbejdsliv bedst muligt – altså f.eks. at man kan komme til at sidde fast mellem to stole, som forsiden af den lille bog viser. Keramiker Karin Grünberger udtaler, at hun er meget glad for, at hendes figurer kunne bruges til at anskueliggøre bogens relevante problemstillinger.

I 2017 debuterede Riis med de 60 såkaldte livsdigte: 60 små sten i støvlen og endvidere med sin første gruksamling: 60 små tegn på at man måske er blevet en moden kvinde på 60. 60 små sten i støvlen har været en god processkrivning for Anette Riis, som hun påbegyndte i 2011, hvor hun vendte tilbage fra sin første caminovandring i Spanien. Det er ret utroligt, at Anette Riis siden da har gået denne pilgrimsvandring hvert år og tilbagelagt mere end 2.700 km i alt. Hendes bøger skal ikke opfattes som en klagesang, men snarere som en lille opsang til andre. Riis siger: ”Jeg er glad for det, jeg har været igennem. Det har givet mig en dybde og en forståelse – som det har været fedt at få skrevet ud.”
Om livsdigtene 60 små sten i støvlen siger forfatter og underviser Inge Lise Kahr: ”Der er glimt i øjet og nærvær i digtene, og man bliver inspireret af dem.” Her er et uddrag fra ét af de 60 livsdigte:
Der er hende, der har boet 9 forskellige steder. 
Fået en søn, der også har boet mange steder. 
Haft mange forskellige spændende jobs. 
Blevet værdsat i de mange jobs. 
Rejst meget igennem mange år. 


Digtene skrev hun i en periode på over fem år og er, som hun selv siger, hendes livsdigte med inspiration hentet fra vandringer i Spanien og Portugal. Derudover drager hun læseren ind i sine udfordringer i hverdagen, i stemningen på Caminoen, og i livets udfordringer som for eksempel ved tab af relationer, job og ikke mindst helbred. Digtene er ment som budskaber om at lytte til sig selv og ens krops signaler; især når man som Anette Riis har arbejdet med mennesker og har haft ledere på arbejdspladserne, der mest har haft fokus på resultater og mål, som det ofte kan være tilfældet på arbejdspladserne i dag. 60 små tegn på at man er blevet en moden kvinde på 60 fik en flot omtale af litteraturanmelder og forfatter Cecilie Laskie, som bl.a. skrev: ”Udtalelserne er kærligt selv-udleverende og absolut charmerende.”


I denne gruksamling har Anette fokus på det modne kvindeliv med veninder, dét at blive ældre, ændringer i livet, ting man ikke har lyst til at tale om, og dét at have det sjovt alligevel.Litteraturanmelder Cecilie Laskie, siger videre: ”De 60 små tegn, som titlen lover, er 60 autentiske udtalelser. Det er forfatterens egne oplevelser – eller venindernes. Hver udtalelse fylder ca. fire linjer og er en beskrivelse af en typisk (ufrivillig) morsom situation, den 60-årige kvinde finder sig selv i.”

NYT FRA ANETTE RIIS:
Anette Riis har som nævnt også kastet sig ud i at beskrive den modne mand på 60 i sin seneste
udgivelse 60 små tegn på, at den modne kvinde på 60 måske er gift med en moden mand på 60, hvor der er fokus på manden, som Anette udtaler, at vi da slet ikke kan undvære.
I denne bog har kunstneren Edith Borgholm Jacobsen bidraget med flotte malerier og siger om bogen, at manden er set igennem kvindens øje, altså netop igennem Anette Riis’ øjne, hvilket i sig selv er ret modigt, idet kvinder jo netop ikke er mænd og kun kan gætte på, hvordan mændene har det med at blive ældre. Litteraturanmelder og journalist Frank Bornakke skriver om bogen:
”Det er en fin lille bog, der sagtens kan læses af begge køn. Begge køn bliver nemlig taget under grundig og kærlig behandling i deres overgang til seniorliv.” Bogen fokuserer bl.a. på ægteparret, der gradvist vokser mere og mere sammen, som digtet her udtrykker så fint:

Hun ved som regel, hvad han mener, når han siger noget. 
Hun har efterhånden mange års erfaring.
Han finder ud af, At det er en god idé at sige lige præcis dét
hun rigtig gerne vil høre, så går det ligesom bedst.
 

Bogen viser bl.a., hvordan kvinden tager styringen, men er samtidig en kærlig hilsen til den modne mand. Der er mellem linjerne en opfordring til, at parrene ikke vokser så meget sammen, så de hver især mister deres identitet og selvstændighed. Anette Riis’ bøger er for alle, også dem som f.eks. er i fyrrerne og halvtredserne på vej mod de 60. Køb dem i din boghandel eller her og send gerne dine kommentarer til Forlaget mellemgaard.

Din feedback er uundværlig for forlaget såvel som for Anette Riis. Nyd disse dejlige bøger og giv dem f.eks. som en flot og tankefuld værtindegave, mandelgave eller julegave.Ingen kommentarer:

Send en kommentar