onsdag den 28. november 2018

Der kom et brev Af Hans Agerbek Husted

Udkommet i november 2018

Det kræver en stor portion mod at skrive sine erindringer, at fortælle sin egen helt personlige, tragiske fortælling, men også succeshistorie, som Hans Agerbek Husted i sine erindringer Der kom et brev præsenterer uden hæmninger, tilbageholdenhed eller pyntning af sandheden. 

Skriveprocessen, som alle erindringer tvinger forfatteren igennem, er ikke altid en dans på roser. Den medfører, som Hans Agerbek Husted har givet udtryk for, da Forlaget mellemgaard spurgte ind til, hvordan han havde oplevet denne proces, at man bliver tvunget til at genopfriske fortiden. Man bliver konfronteret på ny med, hvad der helt præcis skete, og hvordan man oplevede den forgangne tid.

I Der kom et brev tager Hans Agerbek Husted læseren med som passagerer på en personlig rejse tilbage igennem mange årtier fra 1950’erne til nutiden. Det, som kunne have været barndommens lykkeland, var ikke altid lige så lykkeligt, som man kunne tænke sig.

Som ung forelskede han sig i en pige, der ikke gengældte hans kærlighed. Han følte sig blindet af hende, blev taget med storm af hende, men måtte til sidst indse, at hun ikke nærede de samme følelser.

Det blev dog ikke enden på verdenen, idet han som 23-årig møder den eneste ene, da han forelsker sig i en moden, færøsk kvinde, og deres kærlighed og hengivenhed til hinanden vokser og modnes med årerne. Dette bliver til et livslangt venskabs- og kærlighedsforhold.

Livet er skønt i mange år, og hans fremtid ser lysende ud både hjemme og i hans professionelle virke. Hans bliver underviser på Færøerne og i Grønland, nyder livet, indtil den dag hvor tragedien uforberedt rammer ham, mens han er lærer i Grønland.

Han mister to tredjedele af synet og må opgive sin karriere som underviser. Det er et gigantisk slag og et kæmpe brud i hans personlige identitet som Hans Agerbek Husted: lærer, ægtemand, far, borger – alle de mange roller, masker og hatte, som vi alle bærer igennem vores liv - alle disse identiteter bliver med ét revet fra ham.Vi følger Hans Agerbek Husted i hans kamp med alkoholismen som hans nærmeste ven i hverdagen, og som gradvist overtager styring af hans liv, fængslet i et liv kendetegnet af misbrug og depression.

Men en dag vendte kajakken, som Hans selv udtrykker det, da der kom et brev; et hjerteskærende brev fra hans søn. Det var som en dolk i hjertet at læse det. Var det virkeligt så galt?

At skrive om sine oplevelser har gjort, at Hans blev tvunget til at se virkeligheden i øjnene. Ikke blot den virkelighed, som han levede i beruset tilstand, men lige så meget den virkelighed, som hans druk tvang hans familie, venner – ja, hele hans sociale netværk – til at leve.

Denne bog tager læseren på en rejse gennem fortrængninger og traumatiske hændelser, hvor Hans tager os med tilbage til fortiden. Det er en rejse igennem, hvad psykoanalytikeren Sigmund Freud ville kalde de tre bevidshedsniveauer: super-ego’et, ego’et, og id’et.

Hans Agerbek Husted har i sin bog foretaget en selvanalyse, hvor han gennemgår nedbrydelsen af den moralsk dømmende instans, som alkoholismen forårsager i den menneskelige psyke, og hvordan samvittigheden sættes ud af spil, når alkoholen tager magten fra sit offer. Han analyserer og diskuterer, hvordan hans sanser, handlekraft og realitetsfornemmelse blev påvirket. Og han kommer ind på, hvordan alkoholen hjalp med at fortrænge alle de smertelige oplevelser, som han ikke kunne holde ud at se i øjnene – bevidstheden om, at han ikke slog til længere, som den person og den identitet han besad før tragedien.

”Jeg glemmer ikke fortiden – men lever ikke i den,” siger Hans Agerbek Husted om sit nye liv uden alkohol. ”Den er forbi. Jeg indhenter en del forspildte år og bliver opdatereret med mig selv på rekordtid.”

Der kom et brev er en bog for alkoholikere såvel som deres pårørende i deres sociale netværk. Det er også en bog for dem, som har mistanke om, at en af deres kære eller pårørende har et problem med alkohol. Det er et råb om, hvordan man kommer videre, hvordan man takler alkoholisme, og hvordan pårørende kan gøre en forskel. Den bog anbefales at læse.

Der kom et brev kan købes i landets boghandlere samt på Forlaget mellemgaards hjemmeside. Den er tilgængelig på tryk til kr. 299,95 og som nemt og hurtigt downloaded eBog til kun kr. 199,00.Køb den i dag!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar