onsdag den 20. marts 2019

GENERATION PRÆSTATION



Det er snart ’old news’ at høre, at flere og flere unge studerende føler sig stressede over karakterræset på deres pågældende uddannelsesinstitutioner. Men hvordan er det egentlig at stå midt i ræset henholdsvis som underviser og som elev? 

Lektor Christina Vibæk fik ideen til romanen, idet hun frustreret observerede, at flere og flere unge mennesker desværre brugte deres gymnasieår på at jagte karakterer i stedet for at træde i karakter. Christina Vibæk uddyber: ”Det er trist at være vidne til, at de binder hele deres selvforståelse op på en kold karakter - man er sin præstation”. 
Romanens største temaer er præstationskultur og karakterræs, og disse belyses gennem hovedpersonernes travle hverdag, mangel på tid til lektier og i sidste ende snyd for at kunne leve op til de høje krav. Et andet vigtigt tema er ensretning af de unge; deres mangel på tid til fordybelse, refleksion og til at fejle og lære heraf, gør, at de fokuserer snævert på de krav, der stilles fra uddannelsessystemet, og alle bliver små robotter, der kan gentage, hvad der står i pensum, men ikke tænke mange selvstændige tanker herudover. 


Selvom romanen er samfundskritisk, så er det samtidig en skildring af gymnasielivets tre år. Temaer som venskab, kærlighed, popularitet, fester og oplevelser som studietur og gallaaften beskrives også gennem romanen. 
Temaerne er valgt på baggrund af, hvad forfattergruppen synes, der er relevant for vores samfund og uddannelsessystem i dag. Romanen er fiktionslitteratur, men med aktuelle temaer ønskes det, at man kan spejle sig i dens karakterer eller se sine venner afspejlet i 12-talspigen Andrea Sofia, sportsnørden Frederik, anarkisten Inayah, den udspekulerede Patrick eller en af de andre personer.
Forfattergruppen vil dog gerne understrege, at romanens kritik af præstationskulturen ikke er ensbetydende med, at de mener, gymnasiet ikke er en god ungdomsuddannelse. Det mener de helt bestemt, at det er! Dog ønsker de blot, at unge mennesker skal tage stilling til, hvad karakterer skal og bør have af betydning for deres selvforståelse. 

Generation Præstation er et tværfagligt samarbejde mellem 1 underviser og 9 elever i 3.g på Rødkilde Gymnasium.  I 2017 dannede de gruppen, hvor alle havde fået muligheden for at være med til at engagere sig i projektet, der blev kørt uden for skoletiden, hvor de hurtigt begyndte at brainstorme ideer til opbygningen af romanens struktur og karakterer. Hver elev eller nu tidligere elev har bidraget med hver deres perspektiv på de største temaer i romanen, der er præstationskultur og karakterræs. Dette har medvirket til, at man har fået en meget alsidig roman, der er skrevet om og til de unge, men også af de unge.

I dag er otte af de i alt ni tidligere elever allerede videre på videregående uddannelser, hvorfor man kan påpege, at forfatterne selv allerede er spurtet videre i systemet. Underviser Christina Vibæk er fortsat lektor på Rødkilde Gymnasium.
Romanen gør sig både aktuel til undervisningsbrug og privat brug 
Ift. undervisningsbrug vil romanen være relevant for børn i udskolingen, der er ved at danne sig et forhold til karakterer og skal beslutte sig for, om de skal tage en boglig ungdomsuddannelse eller ej.  Romanen vil også være ideel at bruge i 1.g. som introduktionsforløb til gymnasiekulturen. Med romanen som inspiration i introduktionsforløbet vil det være muligt at italesætte vigtigheden af formativ evaluering som erstatning for karakterer i den første tid, hvor det vil være muligt at øve sig uden en karakter eller dom, som hurtigt kan ‘brændemærke’ både egen selvforståelse og andres opfattelse af ens faglige niveau. Desuden kan man tale om god og mindre god klasserumskultur, når klassen skal etableres.


Forlaget anbefaler, at man køber ind i klassesæt, så man kan debattere romanen i klassefællesskab.

Ift. privat brug er romanen også relevant for unge, der generelt synes, at tingene går lidt for hurtigt nogle gange, og at der bliver stillet enormt høje krav til dem, uanset om de går i gymnasiet eller ej. De unge kan forhåbentlig spejle sig i romanens karakterer og situationer, så der kan opstå en refleksion, ift. hvordan man selv ønsker at agere, når presset rammer. Hvis mor og far læser med, så kan det give en god indsigt i, hvordan den unges hverdag ser ud, hvis man ikke har en så meddelsom søn eller datter. Dette kan give anledning til en god snak mellem forældre og den unge om, hvad den unge bør få med sig fra sin ungdomsuddannelse eller livet som helhed – hvilke kompetencer er vigtige? 

Dog er den helt store hensigt med romanen at skabe et stykke debatlitteratur, som man både i skolen, derhjemme og i sidste ende i de højere instanser vil diskutere og forholde sig til.


Rigtig god læselyst!

Romanen er tilgængelig på tryk eller som e-bog. Bestil den i dag på www.mellemgaard.dk eller køb den i din lokale boghandel. For bestillinger af klassesæt til skoler og uddannelsesinstitutioner bedes I kontakte Forlaget mellemgaards Salg & Marketingafdeling på salg.mellemgaard@gmail.com for detaljer og priser.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Ugens anbefaling - uge 17

  UGE 17 I denne uge anbefaler vi kogebogen "Den lille kogebog til små pengepunge", der er skrevet af Jonathan B. Erichsen. Kogebo...

Populære indlæg