onsdag den 13. marts 2019

NORNESPIND af Gert Maarløw Nicolaisen


Der er fokus på vores forfædre – vikingerne – i år på Nationalmuseet, hvor designeren Jim Lyngvild og museets vikingeeksperter sammen har skabt en ny fortolkning af vikingerne. Som udstillingen viser, sættes der ansigter på vikingerne, selvom ingen med sikkerhed kan sige præcis, hvordan de så ud. Jim Lyngvild har ved denne lejlighed givet sit bud på vores forfædres hverdag, udseende, livsstil og adfærd.
Det har Gert Maarløw Nicolaisen også bidraget med i sin rivende, fiktive vikingefortælling Nornespind, hvor vi møder Erik den Rødes datter, Freydis, på Island i søgen som alle andre efter et nyt liv. Oplevelserne undervejs sætter uhyggelige spor i hendes personlighedsdannelse.

Vi møder den kristne Gudrid, som opfostres i en Asadyrkende familie, der er venner af Erik den Røde. Gudrids kristne overbevisning kæmper i en verden, hvor jætter og trolddom har magten, og hun kastes ud i forelskelser, begær, had, drab, ansvarlighed og svigt.
Fælles for Gudrid og Freydis er, at deres overlevelsesstrategier, om end de er helt forskellige, undertiden er dybt foruroligende.
Langt fra Islands smukke, isolerede og barske liv møder vi Torfin, der vokser op i Danmark i en verden plaget af grusomheder, krig og vold. De voksne prøver ihærdigt at redde stumperne af det, der er tilbage, mens Torfins verden bliver vendt op og ned, da han forelsker sig. Hans hverdag forvandles til en voksenverden, hvor der står vold, begær, eventyrlyst og lidenskaber på dagsordenen.
Alt imens sidder nornerne og spinder på skæbnens væv, hvor menneskenes livstråde væves sammen i nornernes mønster, nemlig nornespindet. De unge får nys om nornernes planer igennem drømme og vølvernes gådefulde spådomme. Freydis, Gudrid og Torfin spiller vigtige roller i hinandens liv og i menneskets historie og skaber et nyt billede af – sætter nyt ansigt på - hvem vikingerne er. 
Alt venter dem, der tør. 

Gert Maarløw har, udover medforfatterskaber på videnskabelige artikler og rapporter, skrevet sange, lyrik og noveller i mange år. Inspirationen til Nornespind kom en dag, hvor han besøgte slagmarken ved Hastings, hvor man i 1066 udkæmpede vikingetidens sidste slag. Dette slag falder en god menneskealder efter, at vikingekulturen opnåede sin geografisk maximale udbredelse med op­rettelsen af bosteder på det amerikanske fastland. Hvordan har man oplevet de år? Har man mærket, at man levede i en kultur, der var under afvikling? Eller har man været optaget af andet? Det er nogle af de spørgsmål, der har sat projektet i gang. Nornespind er et bud på, hvordan den første del af epoken kan have taget sig ud for hovedpersonerne.         
Yderligere har Gert Maarløw en biografi om Holger Drachmann og tiden omkring det moderne gennembrud under udgivelse. Gert Maarløw tilbyder at holde foredrag på skoler og uddannelsesinstitutioner om sit forfatterskab, og kan kontaktes på gert@rockadhoc.com

---

I relation til skoler og uddannelsesinstitutioner er Nornespind  yderst anvendelig til undervisnings-brug ikke mindst til 8. og 9. klasse, men så sandelig også til gymnasiet. Det anbefales, at skoler og uddannelsescentre køber bogen hjem i klassesæt, som kan bestilles præcis i det antal, som skolen har behov for, for eksempel 20 eller 30 styks sæt, særligt fordi den kan bruges tværfagligt blandt andet i fagene dansk, historie og samfundsfag, hvor eleverne kan arbejde med Nornespind ud fra spørgsmål såsom for eksempel:
·         Hvordan præsenteres samfundet i Nornespind? Kontekstualisér med historiske materialer brugt i undervisningen.
·         Hvad siger Nornespind om processen ’at blive voksen’, og hvad kan vi bruge det til i kontekst med vores egen oplevelser som teenagere?
·         Hvilke problemer oplever de unge i bogen, og hvordan kan unge i dag identificere sig med de unge i bogen?
·         Hvordan præsenteres kultur og samfund i Nornespind? Giv eksempler og sammenlign med det danske samfund i dag eller vælg en anden tidsperiode i det danske samfund, som I arbejder med.
·         Hvordan præsenteres kærlighed, seksualitet, erotik og pubertet i Nornespind? Sammenlign med andre bøger I har læst.

Forfatteren anbefaler, at underviseren tager klassen med på et af landets mange vikingemuseer midtvejs i emnearbejdet med Nornespind, og at man i klassen bagefter diskuterer, hvordan bogen kan kontektualiseres med emner, som vikingemuseerne præsenterer. Desuden opfordres varmt til rollespil, temaarrangementer, festligheder og vikingeweekender med lærerdeltagelse under en hver form.

I Nornespind finder du genkendelige beskrivelser af blandt andet Hedeby, Trelleborg, Nonnebakken, Lindholm Høje og Jorvic (York). Desuden møder du Jelling.

Bogen er tilgængelig på tryk eller som ebog. Bestil den i dag. For bestillinger af klassesæt til skoler og uddannelsesinstitutioner, bedes I kontakte Forlaget mellemgaards Salg & Marketingafdeling på salg.mellemgaard@gmail.com for detaljer og priser.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Ugens anbefaling - uge 17

  UGE 17 I denne uge anbefaler vi kogebogen "Den lille kogebog til små pengepunge", der er skrevet af Jonathan B. Erichsen. Kogebo...

Populære indlæg