Dette er en blog, der er tilknyttet Forlaget mellemgaard. Her kan du følge forlagets bogudgivelser, anbefalinger, anmeldelser, konkurrencer og meget mere.
torsdag den 6. august 2020
Margrethe Hansens anmeldelse af "Parkie - Dage og digte" skrevet af Klaus Nørgaard Jørgensen
Anmeldelse af Parkie - Dage og digte
Boganmeldelse
PARKIE - dage og digte
Af Klaus Nørgaard Jørgensen
torsdag den 16. juli 2020
Boganmeldelse af MÆLKEBØTTEN
MÆLKEBØTTEN
Af Anne-Marie Hüttel
”Mælkebøtten” af Anne-Marie Hüttel er en fin og lysende digtsamling. Hvert digt står kort og fyndigt. Anne-Marie forstår at få sine pointer frem i en poetisk finesse. Hvert digt er en skrøbelig blomst langs sidernes markveje. De vajer let i vinden men knækker ikke. Nok er digtene sarte og sirlige, men de står stærkt i deres indkapslede enkelhed. Anne-Marie har et positivt sind, og det skinner igennem fra linjerne. Budskaberne drejer sig om at stå fast, også når universet synes altovervældende, og modgangen virker til at være uoverstigelig. Her har digteren en klar mission. Vi skal ikke miste modet. Man fornemmer sine steder en kristen tilgang til himmellegemerne og til det menneskelige vilkår. Men dermed ikke sagt, at teksterne er missionerende. Det er de ikke. Anne-Marie forstår at anvende antydningens kunst. Og hun er skarp i sin beskrivelse; ”..de små gule sole – min yndlingsblomst Mælkebøtten – elsket af få og hadet af mange”, skriver hun. Det er nu svært at hade mælkebøtten, sådan som hun giver den liv i sin samling. Mælkebøtten og andre blomster får lov at vokse sig ud af ordene, de snor sig soleklart ind i læserens sans og samling. Der er en melankoli, der nok er vemodig men også har en en understrøm af optimisme. Fint er digtet om ungdomskæresten, der stadig summer i hjertet. ”Du var mit anker engang Soul mates i livet/Lever videre via fjern kontakt/Vi havde en senioraftale – blev aldrig indfriet Minder gemt – aldrig gemt” Hendes stil er hendes egen. Hun har ikke travlt med at efterligne alle mulige måder og tilgange. Virkemidlerne er selvopfundne, og de virker. Jeg læste digtene og siderne åbnede sig som vinger og førte mig med livsglæde videre i teksten. Tillykke med bogen Anne-Marie!
Boganmeldelse af
Thomas Wivel
Bogen koster 149,95 kr. og kan købes på Forlaget mellemgaards hjemmeside her
onsdag den 1. juli 2020
Anmeldelse af ”Hvis det hjalp at råbe”
mandag den 22. juni 2020
Test: hvilke bøger skal du læse?
Firmaet Jesus Kristus I-IV er vor tids mest kontroversielle romaner, idet de gennem fakta og fiktion gør op med den største magt, verden har set: kirken!
I denne lille håndbog får du en nem guide til at starte op med brugen af krystaller. Forfatter Nynne Sommer forklarer step-by-step hvordan du bedst vælger dine krystaller, hvad du skal være opmærksom på ift. købet, og hvordan du renser, oplader, samt bruger dine krystaller.
Bogen koster 149,95 kr., og kan købes her.
Boganmeldelse af "Hvis det hjalp at råbe"
Benny kommer ind på modsætninger, det nære og det afslørende. Som vi alle møder i vores liv, hvis vi er åbne.
Når vi åbner sindet og tager lyset ind, så vokser vi, ligesom træerne, blomsten og busken og ser vores pragt med de styrker og sårbarheder det medfører.. Benny trækker det ind på en platform, så det bliver nærværende og få sat ord på naturens stemme og fabulerer om, menneskets forhold og kontakt til sig selv og det “naturlige”, der kan have sine udfordringer i en verden, hvor vi ofte forstyrres... Benny evner fordybelsen i digtene og holde fokus.
Benny´s digte lander fint mellem, de paradokser vi mennesker oplever i en tid, med spaltning og usammenhæng og så til, at få skabt mening i livet på en mere enkelt måde.
Naturen er “ren” og uskyldig, og står “bare” der i sin ensomhed. Imens vi som mennesker flytter os, har følelser, længsler, forestillinger, der kan på den ene side forstyrre os, mens samtidig
give os oplevelser, tanker og følelser der kan skubbe os videre i vores væren, nysgerrighed og udvikling. Benny runder også fint de paradokser i sine digte.
I et digt, kommer Benny ind på kontakten med far. De var sammen i det fælles tredje med søm, skruer og hammer og som rummer noget fundamentalt : det vi taler om sammen er det vi ser her og nu.
Benny ser en ensomhed i sin far, noget uudtalt, en følelse i faderen, der kunne deles i den kontakt de havde. Den rammer så godt ind i en svunden tid og en længsel og en indre vækkelse efter tæt far /dreng kontakt.
Den indre kontakt evner Benny i sine digte og får dem til, at blomstre og folde sig ud.
Hvis det hjalp, at råbe !! Det er ikke det Benny F. Andersen mest gør i sine digte – snarere tvært imod. Benny kommer ind på det smukke, det skønne, det der pryder, fokus og det vi skal opdage i naturen og det naturlige.
Han gør digtene til, forståelse af naturen og sig selv. Han kommer hen i forskellige hjørner og kroge, af sindet : dybe dale med brændinger, tårer og sorg, glæden, kærligheden, parforhold, afstand og nærhed.. Det som gør mennesket mere hel. Benny kommer kort ind på samfundslivet, det er blot ikke det der vægtes mest.
Et ord der går igen hos mig er, at turde: sætte ord på sig selv, og den verden Benny oplever, på hans præmisser, med hans ord, hans oplevelser af en fantastisk verden, som han skriver om, vi lever i og med. Jeg hører ham sige:
Gå ud, åbn din sjæl og tag ind, nyd det, hvis du vil, så skriv digte: Du vil opdage nye sider hos dig selv.
Det gør digtene gode og forståelige, uden, at blive sukkersøde og kliche agtige. Digtene overrrasker, med at drage ord og emner ind, der kan lyde absurde, som dog giver dem indhold og understreger et mod på, at ligge ord ind over, der igen sætter nye billeder.
Digtene: Hvis det hjalp at råbe, vil jeg glæde mig til, at læse igen og igen, for bag ved, ligger der mange fortolkninger og budskaber, som jeg ikke kan få med i denne anmeldelse.
Jeg vil anbefale bogen til de der både lige er startet på at læse digte og de, der er mere erfarende.
Min bedste anbefaling.
Johnbirk Karlsen
mandag den 15. juni 2020
NYE UDGIVELSER JUNI 2020
Mira er lige fyldt 11 år. Desværre drukner hendes fødselsdag i sorg og uro, fordi hendes lillebror, Jonas, dagen før blev kørt ned. Var det Miras skyld? Er hun bare sådan en ond søster, der kun tænker på sig selv? Det var jo Mira, der skulle passe på Jonas, men hun gad ikke. Hun havde hovedet fyldt med andre tanker.
Nu har Mira det megadårligt, men ingen af de voksne omkring hende lægger mærke til det. Mira går alene med sine tanker og den dårlige samvittighed.
Heldigvis har hun sin bedste veninde, Fie. De to kaster sig sammen ud i at opleve den første forelskelse. Der er bare det ved det, at Mira er forelsket i den forkerte dreng, og det kan hun ikke fortælle til nogen. Ikke engang til Fie. Er alting ved Mira bare helt forkert?
Firmaet Jesus Kristus I-IV er vor tids mest kontroversielle romaner, idet de gennem fakta og fiktion gør op med den største magt, verden har set: kirken!
Videnskabsmanden og teologen Nick nægter at bøje sig for kirkens påstande og dogmer. Nick undersøger, hvad der i virkeligheden ligger bagved. Søren Kierkegaard så det og skrev om det allerede for mere end 160 år siden, men kirken og verden tav.
Undersøgelserne sætter Nicks passion i brand og tvinger ham til at gå imod kirkens magtvælde og dens kyniske håndlangere, der ikke skyer nogen midler for at bevare status quo.
Ved hjælp fra Nicks datter, Lois, araberen Ali, professoren Abel, taxachauffører og mange andre hvirvles Nick ind i dramatiske begivenheder i byerne København, Rom, Annaba i Algier og Bangkok og Phuket i Thailand. Nick tvinges til underjordiske undersøgelser, dykning, arkæologisk tyveri og sjælesørgertjeneste for myrdede katolske jesuitter. Ved hjælp af moderne videnskabelige undersøgelser oversætter Nick et originalt 2.000 år gammelt papyrusdokument, der afslører kirkens bedrageri.
mandag den 25. maj 2020
Boganmeldelse af 'Den Svære Ungdom'
Den
svære ungdom
Knud Erik Larsen: Den svære ungdom, Erindringer, 554 sider, Forlaget Mellemgaard, Odense, ISBN 978-87-7237-015-6. Pris 299,95.
Anmeldelse:
Til april 1965 tiltrådte den 14 årige Knud sin plads på herregården Bannerslund ved Elling. Her fik Knud sit eget værelse og der var også et badeværelse med en bruser, med varmt og koldt vand, og toilet.
Der var en forkarl, og et par dage efter at Knud var kommet, kom der en karl mere.
Knud var fæstet til 1. november og skulle have 5.000 kr. i løn.
Her på gården var der meget at lave, og skulle man arbejde over fik man udbetalt overarbejdspenge, som var 8 kr. i timen.
Medens Knud var på Bannerslund, kørte han meget traktor, for der var meget markarbejde. Hans arbejdskammerat Nielsen lærte også Knud om Beatlesmusik. De besøgte også Knuds bedsteforældre i fodermesterhuset ved Bannerslund.
Knud var med til slagtningen af et par grise, men når ikke man kan tåle at se blod, er det ikke det bedste at være med til. Knud var også med til at afhorne kalve; det var heller ikke det bedste, for Knud blev ved med at høre kalvens nødskrig.
For nogle af de penge Knud fik udbetalt da han forlod Bannerslund, købt han en knallert, så han nemmere kunne kommer rundt.
Da Knud kommer hjem til Fredenslund til november får han besked på at finde sig et nyt arbejde, Lindhardt vil ikke have ham til at bo der hjemme, for han skal ikke bare gå og drive tiden væk.
Det Knud gik og længtes efter var at komme i lære som tømrer.
Knud får nu plads som daglejer på Øster Høngård, men der var han ikke så længe, inden han igen måtte ud for at søge en ny plads. Det var nu alligevel lidt ærgerligt for han havde jo fået kosten på det sted.
Så fik Knud arbejde på en proprietærgård ved Aasted. Her fik han et kammer på loftet og skulle vaske sig i kælderen, og skulle han forrette sin nødtørft var det ude i svinestalden. Der var et værre rod alle steder, men i den tid Knud var der, fik han da ryddet op de forskellige steder, havde lært Knud havde lært på at man godt kunne sætte lidt system i det hele. Men proprietæren var ikke nem at få penge fra; bad man om 20 kr. fik man kun 10 kr. Det værste ved denne plads var, at da han skulle rejse den 1. november havde proprietæren ingen penge; men på fredag når han fik afregning for det sidste korn, kunne Knud komme og få sine penge, og det fik han heldigvis.
Endelig hen på året er der en tømrermester i Lendum der søger en lærling, og Knud får en aftale med tømrermesteren og begynder som arbejdsdreng den 7. november 1966. Knud boede i den første tid hos sin søster i Sæsing, han fik også indkøbt noget arbejdstøj og en vindtæt frakke, for nu skulle han jo køre på knallert til og fra arbejde.
Det var noget af en omvæltning at komme til at arbejde med flere arbejdskammerater, men det gik nu godt, arbejdsugen var på 44 timer, og ugelønnen var 195 kr.
Men Knud er nødt til at flytte hjem til forældrene for søsteren ventede barn nr. 2 og så havde de ikke plads til Knud.
Knud flytter hjem til Fredenslund og det var ikke let at bo hjemme, men der var ikke råd til andet.
Tiden nærmede sig 1. april og Knud kom i lære og begyndte på Teknisk skole i Hjørring. Tømrermesterens søn, som også var i firmaet som svend, hjalp Knud med at få lavet en fin værktøjskasse, til det fine nye værktøj han skulle bruge i sin læretid. Timelønnen er 1,17 kr.; det vil sige ugelønnen er 49,30 kr. så der er ikke meget at rutte med.
Knud fik sin svendeprøve med antaget, og kunne nu kalde sig tømrersvend.
Dette er lidt om bogen, og om Knud Eriks liv som ikke altid var lige let, men trods mange genvordigheder har han fået et godt liv, og er nu blevet pensionist, og har fået tid til at skrive om sin barndom og ungdom.
Læs bogen og få en god fortælling fra virkelighedens verden i 1960erne.
Anmeldt af Vivi Dybdahl
mandag den 18. maj 2020
Nye udgivelser fra Forlaget mellemgaard
Boganmeldelse af Pulserende Hjerter
En krimi, som er konstrueret på flere niveauer, karakteriseret af en
crescendo, i hvilken forfatteren veksler mellem fremadskridende
opklaringsarbejde, ”falske” spor og
nedsat tempo, som kulminerer i en uforudsigelig slutning.
Det er ikke altid, en
krimi giver læseren mulighed for at erfare noget helt andet end sekvensen
mord-opklaring. Her sker det derimod. I de klassiske efterforskningsaspekter
indflettes temaer om menneskelige følelser, om venskab, samt fremfor alt om det
stimulerende miljø. Scenen hvorpå denne begivenhed udfolder sig er Rom og
omegn, samt i mindre grad Mexico, som dog hele tiden befinder sig under
overfladen.
Fra hendes pen fremstår
Rom, helt sikkert, som noget forfatteren elsker: hun elsker dens kunst,
arkæologi, sammensmeltningen af nationalitet og skikke, som her krydser
hinanden og karakteriseres i al deres forskellighed. Af denne fortælling
fremstår byen i alle sine varianter, som ofte kun kendes af få. Dette sceneri
samspiller i allerhøjeste grad med udviklingen af intrigen.
Bente Rasmussen
videregiver sin viden om byen med en sådan lidenskab, at bogen også bliver en
behagelig guide til opdagelse af Roms monumenter og ukendte steder. Dette er,
udover intrigen, en mere end gyldig grund til at spendere nogle dags timer med
spændende læsning af denne bog.
Adelaide Zocchi
torsdag den 7. maj 2020
Boganmeldelse af "Kattespas og glitterstads"
Flot og velskrevet debutbog fra Ullabjoerk, flere af den slag bøger, TAK.
Den er så givende, en rigtig god historie, til mange samtaler undervejs, om hverdagens problemer/konflikter, om venskaber, om længslen efter guld og glimmer, men har vi nu også brug for det? Ullabjoerk får et vigtig budskab igennem, på den fineste måde. Jeg er fan!
Den er hylende morsom, og med de sødeste illustrationer, jeg glæder mig til at læse den for mine elever i børnehaveklassen. En bog jeg varmt vil anbefale.
De bedste hilsner fra
Hanne Orup
mandag den 4. maj 2020
Bøger til Mors Dag
torsdag den 30. april 2020
Boganmeldelse af "Forlad os deres skyld"
En personlig beretning om smerte og ensomhed, men også om styrke og indsigt.
Baggrund:
Bogen ”Forlad os deres skyld” er således udgivet posthumt i 2019 ved forlaget Mellemgaard.
Den kvindelige fortælleren oplever flashbacks i form af dystre minder om overgreb i barndommen og 25 års hemmelighed bryder langsomt frem.
Igennem sit korte liv gennemlever hun både incest, et hold-up og en voldtægt – en traumatisk treenighed som kombineret med tabuiseringens stilhed og fortielse sætter skub i årelange indre som ydre udfordringer. Fortællerens turbulente leben krydres med både selvskadende adfærd, suicidale tanker og sågar et reelt selvmordsforsøg. Undervejs påhæftes psykiatriske diagnoser og en eksistentiel søgen påbegyndes.
Hun beskriver, hvordan fortielsen skabte følelser af ansvar og skyld. Hvordan følelsen af stigmatisering, at bære skylden og ansvaret, at være ”den forkerte” greb hende. Selvom noget ganske forkert skete MOD hende, så endte hun med at bebrejde sig selv. Hvordan hun følte sig ofret. Hvordan følelser og minder byggede sig op i sindets kringelkroge, indtil vidnesbyrdet bare MÅTTE ud, for at helingen kunne påbegyndes. Kaos før kosmos.
”Jeg må indrømme, at jeg i øjeblikket skriver af flere grunde,
som spænder fra ønsket om at vinde tilhørere
til et behov, der nærmest er idealistisk, for at oplyse”
Vurdering:
Månedens forfatter - december 2024
Månedens forfatter er Helle Marianne Dyrholm Helle har udgivet to bøger 'EN, SOM BARE ER DER' og 'JONAS OG DRAGENS KLØER.' ...
Populære indlæg
-
MÅNEDENS FORFATTER JULI 2024 KLAUS NØRGAARD JØRGENSEN I denne måned har forlaget udvalgt Klaus Nørgaard Jørgensen som månedens forfatter....
-
UGE 32 I denne uge anbefaler vi bogen 'Voksenlivet - utro mod hvem?, der er skrevet af Sanne Løje Øjenholt. Bogen handler om voksenliv...